(2022-09-08)Räkna med starkare US-dollar när Europas energikris intensifieras – Jim Bianco

Europas energikris

Ryssland, som levererar 40 procent av EU:s naturgas, stängde nyligen av sin gasledning Nord Stream 1 till Tyskland. Detta sker mitt i europeiska sanktioner mot Ryssland för dess invasion av Ukraina.

Gaspriserna steg med mer än 35 procent, efter att Ryssland meddelat att de skulle stänga av sin pipeline på obestämd tid. Nederländska TTF Gas Futures har stigit med 195 procent hittills i år, vilket har fått europeiska ledare att överväga pristak på energi.

Rysslands president Vladimir Putin varnade på onsdagen för att Ryssland helt och hållet skulle kunna stänga av energiexporten till Europa, om EU. tillämpar pristak.

"Europa har fyllt sina [gas] lagringsanläggningar till cirka 82 procent av deras maximala för en dag eller två sedan, vilket är ungefär där du skulle förvänta dig att de skulle vara i början av september," sa Bianco. "Under tidigare år skulle det kosta 13 till 15 miljarder euro att göra [det]. Det är på 130 miljarder euro och räknas just nu."

Han tillade att även om Europa har den gas som krävs för att hålla vintern, skulle det behöva "tömma [sitt] bankkonto för att betala" för det.

"Låt oss inte glömma tillverkningen", sa Bianco. "Den enskilt viktigaste insatsen för tillverkning är billig energi. Det är inte arbetskraft. Och den billiga energin är borta. Så Europa har redan tagit på sig den kostnaden... och det kommer att bli ett mycket stort problem för deras ekonomi."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *